Heren 2 verspeelt zege in laatste 10 seconden, of toch niet!?

Het begon al weer een tijdje te kriebelen maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover; de basketbalwedstrijden begonnen weer! We zijn inmiddels net te oud om nog in jeugdcompetities te spelen en dus is dit seizoen de U22 1 omgetoverd tot Heren 2, en zullen we uitkomen in de klasse onder die van de Heren 1. Er zijn ook wat personele wijzigingen, want helaas zullen we het moeten doen zonder Swen en Jurrie, die naar jarenlange trouwe dienst zijn gestopt. Gelukkig gaat Wessel het wel weer proberen en kunnen we hopelijk ook regelmatig een beroep doen op Jesse, Sander en Koen uit de U22.

Om onbegrijpelijke redenen was niemand van ons opgeroepen om deel te nemen aan EuroBasket 2015, en dus was iedereen in staat om mee te spelen. Het eerste herenteam speelde echter tegelijk met ons en waren maar met 5 spelers, dus ging Rink met hun mee en werd zijn afwezigheid gecompenseerd door Koen en Jesse. Hierdoor vertrokken we met 8 spelers richting Amstelveen voor de uitwedstrijd tegen MBCA, een redelijk jong team dat bestond uit 10 spelers.

Het was ontzettend warm in de sporthal, en misschien zorgde dat er wel voor dat we vanaf de tip-off meteen on fire waren. Binnen 5 minuten hadden we dankzij 4 rake driepunters al een mooie 14-4 voorsprong genomen. Vanaf dat moment was het MBCA wel duidelijk geworden dat ze iets strakker moesten gaan verdedigen, en dat deden ze dan ook waardoor we moeizamer tot scoren kwamen. Onze defense was ook sterk, maar in de laatste paar minuten kwam MBCA onder meer door een paar driepunters toch weer terug tot 17-14. In de laatste seconde van het eerste kwart smeet ik er nog wel een lelijke baksteen in die de marge weer op 6 bracht; 20-14. Het tweede kwart werd vooral gekenmerkt door de goede verdediging van beide teams. MBCA kwam niet verder dan 1 veldscore en een aantal vrije worpen, en ook wij wisten maar 4 keer tot scoren gekomen. De voorsprong was gelijk gebleven en we gingen de rust in bij een stand van 28-22.

Ook in het derde kwart werden de toeschouwers in de kolkende arena niet omver geblazen door de grote hoeveelheden scores. Aan onze kant wist alleen Wouter zichzelf een aantal keer op het scoreformulier te krijgen, en ook MBCA had het aanvallend lastig. Zij waren als collectief echter wel wat productiever dan onze one man army Wouter, en naderden ons na het derde kwart tot op 2 punten; 35-33.

Dit spelbeeld bleef zich aan het begin van het vierde kwart voortzetten, en MBCA nam met nog 6 minuten te spelen een 37-40 voorsprong. Vervolgens ging het even gelijk op en gingen we de laatste beslissende fase in met een achterstand van 42-44. Hierin lukte eindelijk weer waar we de wedstrijd zo lekker mee begonnen, namelijk met het raak schieten van driepunters. Dit bracht ons weer op een 48-47 voorsprong met nog 40 seconden te spelen en aangezien we ook nog balbezit hadden zaten we in een goede positie om de wedstrijd te winnen. Omdat we toch niet met een schotklok spelen probeerden we de wedstrijd uit te spelen door de bal rond te passen, maar met 10 seconden te gaan gaf Koen een slechte pass waardoor een speler van MBCA de bal kon onderscheppen en meteen door kon lopen voor de winnende lay-up. Met nog slechts een paar seconden te spelen konden we alleen nog een wanhoopspoging ondernemen, en ik passte de bal naar Wessel die een stuk dichter bij de basket stond dan ik. De pass was echter dusdanig matig dat Wessel alle moeite had om hem te vangen, maar hij kon hem gelukkig toch nog controleren en hem terugpassen naar Koen. Vanaf een paar meter achter de driepuntslijn moest Koen wel schieten en dit resulteerde in een weergaloze buzzerbeater! Van zero naar hero in een paar seconden tijd! De play of the season hebben we alvast maar gehad, wat een climax!

Scores: Wouter 20, Teun 18, Koen 8, Jesse 3, Dave 2 en Jens, Jeffrey en Wessel gaan volgende week thuis tegen Derba hun eerste punten van het seizoen maken!